Salvetna dekupaž tehnika – osnove

Ova tehnika je danas možda najpopularnija. Papirne salvete sa raznim motivima i dezenima, jarkih boja, obezbeđuju savršene rezultate, tj. impresivan dizajn vašeg projekta. Idealan su materijal za dekupaž, pa će zbog toga predmet dekorisan njima izgledati kao da ste ga oslikali. Naročito su popularne kod ljudi koji tek počinju da se bave dekupažom, jer se dekupaž za početnike uglavnom svodi na farbanje predmeta u belu ili boju slonove kosti i lepljenje salveta preko. Imajući sve ovo u vidu, predstavićemo vam ovu tehniku i skrenućemo vam pažnju na sve ključne momente i na sva mesta koja mogu biti kamen spoticanja.
1) Predmet farbamo belom akrilnom bojom.
Pošto je salveta tanka, neophodno je da je lepimo na svetlu podlogu kako bi se motiv sa nje najbolje istakao. To ne mora biti uvek bela boja. Možete premazati nekom drugom bojom, i to je uglavnom boja koja se nalazi na pozadini salvete, oko motiva. Najčešće je to bež, svetložuta, svetlosiva, svetloroze i sl. Izbor je na vama, ali za početnike je najbolje da rade na beloj podlozi, tako što će na nju zalepiti izolovan motiv. Treba valjano pripremiti predmet, obojiti ga nekoliko puta, išmirglati i sl.
2) Izdvajamo gornji sloj salvete.
Sve papirne salvete imaju više slojeva. Mi koristimo samo gornji sloj, na kome je odštampan motiv. Dakle, treba pažljivo izlistati slojeve i razdvojiti ih, uzeti gornji sloj – jako jednostavna radnja, koja ne može poći po zlu.
3) Pripremamo motiv za lepljenje.
Može se koristiti cela salveta, što je teže i često zavisi od toga na kakvom se projektu radi, ili se mogu koristiti pojedinačni motivi koje možemo izrezati makazama, a zatim iščupkati pomoću mokre četkice. Ako iščupkamo salvetu, dobijamo prirodniji izgled kada se zalepi, jer nam se motiv mnogo lakše stapa sa podlogom. To je jednostavna radnja: samo se četkicom vlaži salveta, tj. deo salvete koji se nalazi do samog motiva, i prstima se čupka i skida višak salvete. Ne treba se deprimirati ako se zahvati i delić samog motiva, to je čak i dobro, jer je rezultat ponovo bolje stapanje sa podlogom.
5) Lepimo salvetu
Lepak je vrlo važna stvar. Možemo koristiti običan drvofiks ili specijalan lepak za dekupaž. Svejedno koji da koristimo, oni su bele boje, ali nakon sušenja postaju providni. Lepak mažemo najpre na podlogu, zatim prislanjamo salvetu, vodeći računa da je ne pocepamo, i prstima istiskujemo sav vazduh između podloge i nje. Kada se lepak osuši, preko motiva premazujemo jedan sloj lepka kako bismo zaštitili salvetu. Ovde je naročito bitno da nam četkica bude mekana, znači ne od prirodne, već od sintetičke dlake, kako se ne bi pocepala nežna salveta. Kada se osuši lepak, dobija se motiv punog intenziteta boja.
6) Lakiramo projekat
Ostaje da se još samo prelakira. Lakiranjem, pored toga što dobijamo dodatni sjaj, štitimo predmet od spoljašnjih uticaja i obezbeđujemo dugotrajnost. Najidealnije bi bilo da prelakiramo dva puta, pri čemu vodimo računa o sušenju laka. Tek kad nam se potpuno osuši prvi sloj laka, možemo naneti drugi.
Nemojte se uzbuđivati ako vam ne uspe isprve da zalepite salvetu. To se dešava, dešavalo se i najvećim majstorima. Počnite od manjih motiva, pa kada savladate to, onda postavljajte sebi i veće izazove. Lepljenje cele salvete na predmet ostavite za sam kraj, jer zahteva dosta iskustva i veštine – ako počnete odatle, možete se obeshrabriti.

Izvor: http://www.dekupaz.biz/

Translate »