Moje ime je Svetlana. U svet kreativnog stvaralaštva zakoračila sam pre više od 30 godina. Zbog velike ljubavi prema likovnoj i primenjenoj umetnosti, moja interesovanja i saznjanja su se smenjivala i dopunjavala tokom svih ovih godina. Učila sam od  akademskih slikara i dizajnera, mada sam često i sama eksperimentisala kombinujući različite tehnike i materijale.
Sa dekupaž tehnikom sam se prvi put susrela u kreativnoj radionici “Modellina” u Beogradu, 2011. godine. Potom sam počela da radim samostalno na dekoraciji predmeta od terakote, drveta, medijapana, bambusa, stakla, plastike, plute,…
Moj prvi samostalni rad u salvetnoj tehnici bio je na dekoraciji cipelice od terakote:

 

U početku sam radila isključivo za sebe, svoju porodicu i prijatelje. Medjutim sticajem okolnosti moji radovi su, preko prijatelja, dolazili i do drugih ljudi, kako u zemlji tako i u inostranstvu.
Šira javnost se, po prvi put, upoznaje sa mojim radovima preko stanice „Dekupaž Carstvo“ na Facebook-u. Tu sam dobila veliku podršku i pozitivne komentare, koji su me ohrabrili i opredelili da učinim drugi korak – promociju preko internet stranice.
Danas sam član svetskih udruženja dekupažista „Academy of 3D Art Decoupage & Craft International“ i „National Guild of Découpeurs-Découpage Artists Worldwide“. Oba članstva su mi omogućila da budem u društvu i učim od najboljih i najiskusnijih kreativaca iz celog sveta. Ubrzo nakon učlanjenja u udruženje „Academy of 3D Art Decoupage & Craft International“, na poziv predsednice Udruženja, pridružila sam se timu koji radi na promociji kreativaca širom sveta.

 

 

 

Izlagala sam na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Od svih priznanja koja sam dobila za svoj rad, najdraže mi je prvo – Mokranjčeva diploma iz likovne umetnosti, koju sam dobila davne 1985. godine. Tada sam, po prvi put, učestvovala na kolektivnoj izložbi učenika osnovne škole, sa slikom na zadatu temu pesme Desanke Maksimović „Krvava bajka“ koja je osvojila prvo mesto.

Svih ovih godina najveća podrška mi je moja porodica, koja mi je omogućila život u kome mogu da „sanjam, stvaram i uživam“. Na tome sam im beskrajno zahvalna.

P.S. Zahvalna sam im i na bezgraničnom razumevanju za moj kreativni haos koji je konstantno prisutan u našoj kući.

 

Na kraju bih poručila svima onima koji žele, a sumnjaju da mogu da ostvare svoje snove:

„Oslobodite svoju kreativnost, pustite da ono duboko skriveno u vama izadje na svetlost dana. Ne dozvolite da sve počne i završi se kao jedan lep san. Verujte u sebe, jer to što želite i možete! Važno je da maštu udružite sa trudom i da u tome istrajete, i uspeh je zagarantovan. Za uzvrat ćete postati srećniji, zadovoljniji, samouvereniji i odlučniji na svim poljima u životu. Ima li potrebe da kažem i zdraviji?! Svi znamo da je zadovoljan čovek – zdrav čovek.

Ako se plašite osude i podsmeha okoline jer po njima to što volite i želite da radite ne priliči Vašim godinama, okruženju u kom živite, materijalnom statusu, Vašem poslovnom opredeljenju, i sl., setite se jedne rečenice koju je rekao Charls Bukowski: „Oni su se smejali meni što sam drugačiji, a ja sam se smejao njima jer su svi isti“.

Budite posebni, drugačiji od drugih, jer to jeste. Uvek će se naći neko ko će Vaš talenat prepoznati i pomoći Vam da san pretvorite u javu.“

Srećno,

od srca Vaša Svetlana

 

 

Translate »