Prva evropska konvencija tradicionalnog dekupaža – Atina, 2015.

 

 

Prva evropska konvencija tradicionalnog dekupaža održana je u periodu od 20. do 24. maja 2015. godine u hotelu Royal Olimpic, u Atini. Organizovana je od strane članica Udruženja iz Grčke (Caterina Koukoulitsa i Fiona Varis). Prva tri dana Konvencije su bila ispunjena vrednim radom na radionicama i prezentacijama. Ukupno je održano šest radionica, dva master-klasa i deset prezentacija.

Puno tehnika je prezentovano tokom ovih dana: najpre način primene tradicionalnog dekupaža, potom ručno oslikavanje crno-belih motiva za dekupaž, arabeska tehnika, raku tehnika, mermerni efekti, primena strukturne paste, tehnika “imitacija drveta”, 3D dekupaž, i mnoge druge tehnike.

Na radionicama su predavači bili: Cheryl Neethling i Petro Schonken iz Južne Afrike, Fiona Varis iz Grčke, dok su prezentacije držale Rosanna Del Bon, Silvia Imarisio, Adele Marano i Maria Gabrilla Corvino iz Italije, Cheryl Neethling i Pamela Dawn McCann iz Južne Afrike, Barbara Koumasiti iz Grčke i dr.

Iako smo vredno radili ta prva tri dana, u pauzama i tokom večeri smo imali vremena za druženje. Najpre smo se družili na svečanom koktelu koji je održan prvog dana Konvencije, u prelepom restoranu hotela Royal Olimic sa koga se pruža veličanstven pogled na Akropolj i Zevsov olimpijski hram. Tu smo bili počastvovani prisustvom i podrškom predsednice UNESCO-a koja je svima poželela uspešnu Konvenciju. Potom smo imali organizovan obilazak novog Akropoljskog muzeja, kao i druženje na večeri u jednoj od atratkivnih taverni u centru Atine.

Nakon skupštine Udruženja, koja je održana trećeg dana Konvencije, stručna komisija je izabrala najbolji rad – stakleni tanjir uradjen po standardima Udruženja za primenu tradicionalne dekupaž tehnike. Nagradu je dobila Fiona Varis iz Grčke.

Četvrtog dana Konvencije organizovan je veličanstven celodnevni izlet – obilazak tri ostrva u blizini Atine: Hidra, Poros i Egina.

Sva četiri dana, javnost je bila u mogućnosti da poseti izložbu radova članova Udruženja.

Uspeh organizatora iz Grčke, i stručnost predavača iz Južne Afrike, Italije i Grčke, ogledali su se, pre svega, u velikom odzivu članova Udruženja da prisustvuju Konvenciji. Ovom prelepom dogadjaju prisustvovali su brojni umetnici i ljubitelji dekupaža iz Grčke, Kipra, Italije, Norveške, Engleske, Irske, Južne Afrike i dr. zemalja. Iz Srbije sam, ovog puta, bila samo ja, ali se nadam da ću svojim utiscima i iskustvom, zainteresovati mnoge ljubitelje dekupaža iz naše zemlje da se priključe ovom Udruženju i omoguće sebi dragoceno znanje iz oblasti dekupaža i brojna poznanstva sa umetnicima širom sveta.

Translate »